April 15, 2014

::PUDING MANGGA BERKEJU::

Assalam u olss!!

Wahhh... Nak berresipi plak yer...
Semalam la kan.. hakak up status bajet hensem sangat kat FB.. 
Last² org mintak resepi berbagai alasan ku beri.. 
(padahal dah lupa cane nak buat.. al-maklom tukang masak tgk kitab)

Sebab ramai nau bertanyakan  resepi nyer.. (bajet best la sangat!! puiiii...)

hehehehe.. Harap nyer xde lah carots kan hakak yer.. Ini resepi akak banyak durhaka.. Durhaka bahan jerr.. cara buat nyer tetap sama.. ok jom tgk resepi...

PUDING MANGGA BERKEJU

BAHAGIAN MANGGA
1 sdt serbuk agar-agar (plain)
31/2 sudu besar gula
450ml air
1 sudu besar perasa mangga
1 sdt pewarna oren (hakak amik kaler lemon sbb kuning dia lain sket)
Hirisan mangga manis (kalau ada) hakak xde mangga, so tak bubuh pon.. perasa mangga tu lebihkan sikit..

Cara-Cara: 
*Masakkan agar², gula, air dalm satu periuk. Masak sampai gula cair dan mendidih. Masukkan paste mangga dan pewarna.. Sambil2 tu kacau lah kan.. 
Dah mendidih, tuang dalam bekas. dan sejukkan. Akak terus letak dlm fridge bahagian sejuk beku. Cepat sket sejuk.. hehe!

BAHAGIAN CHEESE
Dalam periuk lain:
100 gm Cream Cheese (akak xde cream cheese dah abis.. akak pakai cheese slice tu.. lebih kurang dalam 3 1/2 keping)
200 ml susu segar (pon xde fresh milk.. kasik tuang low fat mlik sajaa..)
*Masakkan cream cheese n susu ni hingga cream cair dan sebati..

Dalam periuk lain lagi.. (hakak kau guna jer periuk bekas agar2 tadi.. basuh curah2kan air jer.. tak yah nak byk2 periuk! aku takdak org gaji nak basuh!)

1 sdt serbuk agar-agar (plain)
31/2 sudu besar gula
250ml air
Masakkan agar², gula, air dalm satu periuk. Masak sampai gula cair dan mendidih. Sambil2 tu kacau lah kan. Macam sama jer ayat kat atas.. Yer! aku copy paste! haha!

Lepas tu, satukan bahan cream cheese dgn bahan agar2 tu. Kacau sampai sebati.
Kluarkan bahagian agar² mangga tadi, cakar harimau  manja² dgn garfu kat atas agar² yg keras sikit tu.. sbb nanti kalo tak bahagian cheese tu tak nak lekat dgn agar2 tadi..
Kalo ade hirisan mangga, boleh la susun2 kat atas agar2 tu..
Dah siap, boleh la tuangkan cheese ke dalam bekas agar² tadi...
Sejukkan,...
Dah keras, boleh lah makan...

SENANG JER KAN???

Menu berbuka hakak semalam sangat lah syorgaa doniawi...
sedap gilaaa bak hanggg!!!
Sedap la niii!!
Hang igt apa??
Menu simple mcm ni... boleh buat makan nasi bertambah tau!
Tapi hakak idok ler tambah nasi.. dok ratah sup ikan tu jer.. 

Ok sayang!!
Daaaa....


No comments:

Kepada yang berminat untuk membuat perawatan dengan JSD. Saya mohon jasa baik anda untuk menjawab soalan analisis ini bagi memudahkan saya untuk mengetahui permasalahan yang anda hadapi secara keseluruhan.

Info yang diberikan akan dirahsiakan.
1. Nama :
2. Umur :
3. Status :
4. Bil. Anak :
5. Tempoh perkahwinan :

Soalan:
1. Apakah yg buat anda berminat tentang JSD?

2. Semasa anda sedang membaca dan menjawab soalan2 ini apakah keadaan di miss v/panty anda?Anda sering mengalami keputihan atau kegatalan? Kering/lembap/basah

3. Semasa anda mencuci miss v anda berapakah jarak bibir miss v anda? Kelebaran 1 jari/2jari/3jari

4. Adakah period anda teratur? Berapa lama period anda dlm sebulan?adakah anda mengalami senggugut?

5. Semasa 'bersama' suami adakah anda berasa tidak selesa seperti sakit pada bahagian tertentu, kurang berminat, air berlebihan atau bau yg kurang menyenangkan?

6. Apabila terbatuk atau terbersin adakah anda terkencing?

7. Pernahkan anda membuat scan atau pap smear utk memastikan tahap kesihatan dalaman anda?

8. Adakah anda menghidapi masalah cyst/fibroid/cancer pangkal rahim?

9. Andakah anda menghidapi penyakit darah tinggi?

10. Adakah sekarang anda sedang atau pernah mengamalkan apa jua jenis jamu dan produk pelansingan?jika pernah nyatakan kali terakhir anda mengambil produk tersebut dan berapa lama anda mengamalkan produk tersebut.

Catatan: sekiranya anda ingin utarakan soalan atau memberi info tambahan tentang keadaan miss v anda boleh nyatakan disini