February 9, 2012

::AKTIVI MEMAKAN SELAMA 4 HARI::

Last week cuti 4 hari, kami hadik beradik sume pakat balik kampung....
Sume ade lah.. cuma Abang aku jer takde. Sebab dia dah balik minggu sebelum tu yg masa Mak aku tak sehat tu. Lagipon, kakak ipar aku dah menunggu masa nak bersalin anak nombor 2. Dah tak larat katanya nak jalan jejauh..

Pendek citer, kalo balik kampung, memang takde istilah diet... Sume akan ranap!! Makan non control.. sebab sume makanan akan dilihat SEDAP!!!

Jumaat malam tu aku sampai, mak takde.. Aku call, mak ada kat Taiping, pegi farmasi katanya... Ok takpe.. Mak kata, kalo nak makan, goreng lah telor... Orait!!!
Aku pegi dapo, bukak tudom periuk.. tengok ada ikan kembung rebus masak asam... perghhh!!! sedap tuuuu!!!
Aku panaskan lauk tu.. Aku letak kuali, gorem telor dadar... Bukak tudom saji plak, tgk ade ulam jantung pisang.. walamak ehhhhh!!! sodap nyer cicah ngan sambal belacan!!! Tak tunggu lama. telo dadar siap, aku  terus hidang, panggil kanak2 dan suami memakan... Jam pukul 9 malam.. huhu!
Memang syorgaaaa.. aku tak tala yang lain dah.. ulam jantung pisang + sambal belacan dengan  nasi panas-panas... perghhhh... memang nikmat!!!
Pukul 9 lebih mak aku balik.. bawak balik plak sate... bedal lagi sate.. huhu!!
Tapi nasib baik sate tu tak sendap... bedal 2 cucuk sajor....

Sabtu pagi, kamiorang sarapan nasi lemak bungkus dengan kuih muih kampung yang sangat sendap dan harga jugak bermurahan, 3=singgit... Kat sini mana mau dapat lagi kuih 3 singgit....
Tengah hari, kakak aku sekeluarga dari Ipoh dan KL dah sampai.. Masakan dari Mak bonda, rendang pedas ikan tongkol. Sendapppppp...
Petang tu konon2 aku nak buat donut.. tapi harammmm.. heheh.. donut dlm  mimpi.. Boleh plak tido.. haha!! Juadah petang, kamiorg cuma makan kudapan hamper yang abah aku dapat masa CNY aritu..  Saja Mak Abah takmo bukak lagi sebab nak tunggu anak cucu balik baru nak bukak ramai2...
Malam, repeat lauk masak tengah hari...


Hari Ahad, mak aku buat Majlis baca Yassin dan kenduri sikit. Mak aku panggil geng ahli persatuan Wanita Kampung.. heheh! Mak aku jemput kawan2 perempuan dia jer.. kiranya bacaan Yassin ni dikhalifah kan oleh Ustazah yang mengajar agama kat kampung tu.. Makan2 mak aku suh kami buat laksa... and Makcik aku offer nak buat kuih2 sket...

Malam, masing2 dah penat.. tak larat nak masak nasi katanya. Mak aku pon tak bape sehat lagi.. kami pon tak nak susahkan Mak masak macam.. tapi malam tu, MAK jugak yang kena masak.. haha! sebab kami rindukan masakan mak yang satu tu.. Masakan yang very the easy nak buat, tapi rasa tak sama mcm mak buat.. Masakan yang kalo makan hari-hari pon mau... Tau masak ape??
MEGI!! huhu!! Megi jer weyyy! Tapi.... Sendappp okehhh!!!
Lain benar rasa megi buatan mak aku dengan yang aku buat sendiri... Tah laa.. taktau nak citer mcm mana.. Tapi sedap lahhh!! Sangat seappppp!!

Isnin pagi breakpes kuetiaw goreng + nasi goreng + cucur udang..
Tengahhari pon masih malas nak masak.. Kami redah p Parit Buntar nak pekena 'Kari Corner'.. Abah Boss nak melanjer weyy.. hehe!
Time ni, Kakak aku yang sulung tu tak dapat join sebab Husband dia nak balik awal. Jenuh dah kami perangat mcm2 ayat.. tak jalan jugak... Sudah nyer, Kak Long aku pulang dengan mulut muncung tak puas hati.. hehe.. Nak wat cane.. bertabah lah wahai Kak Long.. Aku plak, laki aku takde.. Hari ahad tu dia mengikut hadik beradik dia fishing n relaxing di Kuala Gula... Family dia singgah umah kat kampung amik laki aku pastu tido kat Kuala Gula satu malam. Isnin tu checkout laki aku bawak jugak family dia singgah makan kat Kari Corner ni.. Ingatkan nak bertembung, rupanya tidak.. Dorang dah sudah baru kami sampai. Kami dari kampung lebih kurang pukul 12.30 gitu.. sampai kat Kari Corner 1.45.. Sanggup okeh meredah jalan lama semata-mata utk makan tengah hari.. haha!!

Aku tak pasti kedai Kari Corner ni dah masuk JJCM ke belum.. Tapi tadi aku try search rupa-rupanya, ade website kau Kari Corner ni.. Kellllasssssssss kau jah!!!
Boleh terjah kat SINI
Kari Corner ni sume masakan kampung.. Memang mensendap tak terkata!!! Puas hati.. Bak kata adik aku, "tak takut la kalo nak rekomen org suh mai makan.."
Aku yg duduk kat sini pon jarang2 p makan kat situ.. Mak abah aku yang boleh jatuh cinta tu bila first time aku bawak dorang la datang makan kat sini.. Tu yang terus mcm kena candu.. dok teringat-ingat jaa.. hahahha!!!

Balik dari Kari Korner, kami singgah umah makcik kat Taiping.. Yang laki aku pulak, dok sms ngan aku, family dia nak p makan Mee Udang kat Kuala Sepetang pulak.. hadoiii.. lagi sakan depa punya aktiviti makan!! Haha...
Balik dari Umah makcik, kami singgah Belakang Bomba, Taiping pekena Yong Tau Fu ngan ABC special... masa makan Yong Tau Fu ni laki aku dah ada skali.. sbb family dia dah tinggalkan dia kat tepi jalan sebab dia bawak drg makan Mee Udang tak sendapppp!! Hahaha!!!

Balik rumah malam tu dalam keadaan yang kenyang teramat... So, tanya ahli rumah sume dah takmo makan nasi... makan buah sudah... Jambu cicah dengan kuah rojak mak bee.. pastu panaskan kuetiaw pagi tadi.. makan lah seadanya... ehehhehe...

Selasa, masih lagi ade masakan... Pagi, mak aku buat nasi lemak. Sebab katanya, malam tadi kami tak pakat sume tak makan nasi. Bila dah pagi makan nasi lemak, tgh hari dah kenyang sudah. Mak aku suh aku bawak balik ikan siakap.. Tapi aku tetap gatal suruh mak aku masakkan.. aku bawak balik yg dah siap masak jer.. hehhe.. Mak aku pon gigih buat gulai.. Makan satu round kat umah, selebih bawak balik 2,3 ketul... Tapi idak ler aku kejam sangat nak lepas tangan oit.. aku tolong laaa.. aku masak sayur.. aku potong bawang, aku basuh pinggan.. mak aku masak jer... skali skala nak manja dengan Mak sendiri apalah salah nyer...

OK... selesai sudah.. tatau nak ending lagu mana.. korang pilih lah nak lagu apa.. Hua hua hua!

No comments:

Kepada yang berminat untuk membuat perawatan dengan JSD. Saya mohon jasa baik anda untuk menjawab soalan analisis ini bagi memudahkan saya untuk mengetahui permasalahan yang anda hadapi secara keseluruhan.

Info yang diberikan akan dirahsiakan.
1. Nama :
2. Umur :
3. Status :
4. Bil. Anak :
5. Tempoh perkahwinan :

Soalan:
1. Apakah yg buat anda berminat tentang JSD?

2. Semasa anda sedang membaca dan menjawab soalan2 ini apakah keadaan di miss v/panty anda?Anda sering mengalami keputihan atau kegatalan? Kering/lembap/basah

3. Semasa anda mencuci miss v anda berapakah jarak bibir miss v anda? Kelebaran 1 jari/2jari/3jari

4. Adakah period anda teratur? Berapa lama period anda dlm sebulan?adakah anda mengalami senggugut?

5. Semasa 'bersama' suami adakah anda berasa tidak selesa seperti sakit pada bahagian tertentu, kurang berminat, air berlebihan atau bau yg kurang menyenangkan?

6. Apabila terbatuk atau terbersin adakah anda terkencing?

7. Pernahkan anda membuat scan atau pap smear utk memastikan tahap kesihatan dalaman anda?

8. Adakah anda menghidapi masalah cyst/fibroid/cancer pangkal rahim?

9. Andakah anda menghidapi penyakit darah tinggi?

10. Adakah sekarang anda sedang atau pernah mengamalkan apa jua jenis jamu dan produk pelansingan?jika pernah nyatakan kali terakhir anda mengambil produk tersebut dan berapa lama anda mengamalkan produk tersebut.

Catatan: sekiranya anda ingin utarakan soalan atau memberi info tambahan tentang keadaan miss v anda boleh nyatakan disini