July 21, 2011

::BLOGGER DAH ADA FAVICON... KAN SENANG!::

Ade yg tak tahu ape tu favicon??

Favicon tu singkatan kepada FAVOURITE ICON.. hehehhe.. 
Tah tak tahu betul ke tak! Aku memandai jer...

Dulu kaedah nak letak favicon ni amatlah merumitkan.. Aku penah buat, dan dah hampir-hampir aku nak campak pc buruks ni! MERENYAH dan MENYUSAH! Terus MENYAMPAH!!!!

Tapi sekarang tidak lagi setelah blogger dot com ni dah menaiktarafkan sistem beliau.. cewwahhH!! Memandai jer kan.. ahakss!!

Ok OK.. ade yang perasan tak ape yang kluar pada logo "B" kat atas tu??

Yesszzzz....
Gambar mak yang meletop letop tu kannn!!!

Nak buat tak susah.. dah senang dah skang... Cuma perlu edit gambar jer...
Edit gambar yg korang nak jadikan favicon tu kepada betul2 saiz 4 segi! Kalo tak bersegi, kang dia blogspot takmo terima....

Ikut cara aku, senang jer.. aku edit guna photoscape.. tak payah ptohoshop bagai....
Bukak photoscape - p kat EDITOR - pilih pic yang nak jadikan favicon
Klik RESIZE - kluar window kecik tu, UNTICK pada "PRESEVE ASPECT RATIO"

Pastu letak amount besar mana yg korang nak.. jgn la besar sangat.. jgn kecik sgt..
dalam 200 x 200 pon dah ok... 
Kalau rasa gambar korang nak pakai tu mcm terpenyet, adjust dulu crop ker haper ke sebelum letak saiz...

Dah siap edit gambar, pegi kat 
DASHBOARD - DESIGN - PAGE ELEMENTS

ade FAVICON kat atas tepi belah kiri tu kan??
Klik EDIT
UPLOAD gambar korang....

Then gambar u ols akan kluar mcm ni.....


Kalau tak kluar tu jgn susah hati... Maybe lambat sket...
Tapi tak salah kalau mencuba... KAN???

PEACE!!!!




No comments:

Kepada yang berminat untuk membuat perawatan dengan JSD. Saya mohon jasa baik anda untuk menjawab soalan analisis ini bagi memudahkan saya untuk mengetahui permasalahan yang anda hadapi secara keseluruhan.

Info yang diberikan akan dirahsiakan.
1. Nama :
2. Umur :
3. Status :
4. Bil. Anak :
5. Tempoh perkahwinan :

Soalan:
1. Apakah yg buat anda berminat tentang JSD?

2. Semasa anda sedang membaca dan menjawab soalan2 ini apakah keadaan di miss v/panty anda?Anda sering mengalami keputihan atau kegatalan? Kering/lembap/basah

3. Semasa anda mencuci miss v anda berapakah jarak bibir miss v anda? Kelebaran 1 jari/2jari/3jari

4. Adakah period anda teratur? Berapa lama period anda dlm sebulan?adakah anda mengalami senggugut?

5. Semasa 'bersama' suami adakah anda berasa tidak selesa seperti sakit pada bahagian tertentu, kurang berminat, air berlebihan atau bau yg kurang menyenangkan?

6. Apabila terbatuk atau terbersin adakah anda terkencing?

7. Pernahkan anda membuat scan atau pap smear utk memastikan tahap kesihatan dalaman anda?

8. Adakah anda menghidapi masalah cyst/fibroid/cancer pangkal rahim?

9. Andakah anda menghidapi penyakit darah tinggi?

10. Adakah sekarang anda sedang atau pernah mengamalkan apa jua jenis jamu dan produk pelansingan?jika pernah nyatakan kali terakhir anda mengambil produk tersebut dan berapa lama anda mengamalkan produk tersebut.

Catatan: sekiranya anda ingin utarakan soalan atau memberi info tambahan tentang keadaan miss v anda boleh nyatakan disini