October 15, 2010

::DARA KU NAN SORANG::

Cikgu sekolah tadika dah bagi surat...
minggu depan si Dara aku tu nak periksa akhir tahun...
Siap bagi nyer jadual periksa... huhuhuuhu...
Aku dulu masa skolah tadika mcm ni ke?
Rasanya tak kot..
Seingat aku dtg skolah, berbaris.. nyanyi lagu Negaraku...
pastu nyanyi-nyanyi.. cikgu suh buat ABC sampai abis satu muka surat..
Bawah muka surat tu, kena buat corak2 bagi cantik..
Nanti cikgu bagi 'bintang'! hehehe... pastu main...
Time rehat, makan.. siap bertambah.. pastu main pondok2.. main tanah liat...
Itu jer lah rasanya.. Periksa2 ni takde aku rasa.. huhuhu!

Tapi zaman skang, budak Tadika pon kena ada periksa akhir tahun ok!
Macam mana lah gayanya yerr... Haihhh.. susah hati aku dibuat nyer!
Ni baru Tadika.. kalo UPSR? PMR? (eh.. PMR nak dimansuhkan eh?)
Tapi kan.. aku rasa macam kejap jer..
ingat lagi dulu masa memula hantar nak hantar Dina pegi skolah.. Hari-hari aku meroyan pagi-pagi...
Tapi skang pon mcm tu.. punya la seksa nak bangun pagi..
macam-macam style dah aku buat.. jerit! pekik! terlolong! pujuk! lembut! tatatertib... Tetap sama... 
Memang dah like father, like doter... SUKA BANGUN LAMBAT!

Tapi improvement dia kat sekolah, memang lah nampak beza yang sangat banyak!
Dari yang tak tahu ape²... cakap pon tunggang terbalik tak tahu mana ujung mana pangkal.. 
Tapi skang dah pandai BAHASA kan aku dah... Haihhh...
Silap cakap jer, dia 'ustazah'kan lah aku ni mcm mana dia cikgu dia cakap kat sekolah...
"Ibu jangan marah kakak! ibu jgn pukul kakak! Cikgu Umi cakap, nanti ibu masuk neraka!!"
Aduhaiiii... kena lah aku minta maaf.. Itu kalo mood aku baik.. Kalo aku pon mai angin monsun laut afrika, memang aku debik jugak! *_*

Kat rumah, kalo nak suruh belajar, memang kena tengok mood dia...
Kalo dia OK, tak mengamuk, tak bebai, tak merengk-rengek.. memang senang la nak suruh dia belajar..
Kalo tak tu, mengadap karton dari petang sampai malam... tak pon, main game kat komputer.. tak pon, main masak² dengan barbie dia sambil bercakap sorang2... 
Tapi kadang-kadang tu, time2 tengah belajar, dia buat peel angin semborono dia.. tak pasal² menangis tiba-tiba! Lepas tu ayat paling tak tahan.. "kakak tak larat la ibuuuu!" hurrmmm... tak larat sudah!

Kadang, kalo mari angin sejuk kutub utara, balik sekolah dalam keta lagi tak sempat nak sampai umah, dah diajak nyer aku nyanyi sama-sama dgn dia... jawab soalan² dia.. tanya itu.. tanya ini... kalo nyanyi² tu, ibu korang memang syukerrrr!!
Tapi kalo tanya yang subjek Bahasa Arab.. huuhu.. sori to say la anak.. 'nga alif nga' lah jawab nyer!


*wink! wink!*

"SELAMAT JAWAB PERIKSA YER ANAK-ANAK"



1 comment:

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

hihihi...

macam2 kerenah budak2 kecik ni

Kepada yang berminat untuk membuat perawatan dengan JSD. Saya mohon jasa baik anda untuk menjawab soalan analisis ini bagi memudahkan saya untuk mengetahui permasalahan yang anda hadapi secara keseluruhan.

Info yang diberikan akan dirahsiakan.
1. Nama :
2. Umur :
3. Status :
4. Bil. Anak :
5. Tempoh perkahwinan :

Soalan:
1. Apakah yg buat anda berminat tentang JSD?

2. Semasa anda sedang membaca dan menjawab soalan2 ini apakah keadaan di miss v/panty anda?Anda sering mengalami keputihan atau kegatalan? Kering/lembap/basah

3. Semasa anda mencuci miss v anda berapakah jarak bibir miss v anda? Kelebaran 1 jari/2jari/3jari

4. Adakah period anda teratur? Berapa lama period anda dlm sebulan?adakah anda mengalami senggugut?

5. Semasa 'bersama' suami adakah anda berasa tidak selesa seperti sakit pada bahagian tertentu, kurang berminat, air berlebihan atau bau yg kurang menyenangkan?

6. Apabila terbatuk atau terbersin adakah anda terkencing?

7. Pernahkan anda membuat scan atau pap smear utk memastikan tahap kesihatan dalaman anda?

8. Adakah anda menghidapi masalah cyst/fibroid/cancer pangkal rahim?

9. Andakah anda menghidapi penyakit darah tinggi?

10. Adakah sekarang anda sedang atau pernah mengamalkan apa jua jenis jamu dan produk pelansingan?jika pernah nyatakan kali terakhir anda mengambil produk tersebut dan berapa lama anda mengamalkan produk tersebut.

Catatan: sekiranya anda ingin utarakan soalan atau memberi info tambahan tentang keadaan miss v anda boleh nyatakan disini