October 6, 2009

::RAYA OWH RAYA (5)::

RAYA KE 4, 5, 6, 7 & 8
Hahhhh.. aku kombain 5 hari raya skali dalam satu cita.. lambat sangat haih nak habih.. jenuh la satu² nak update...
Sebab start raya ke 4 tu dah bapa ada cita menarik, dan citer nyer pon sikit². So, aku apdate skali... senang kan!

Ok raya ke 4.. Siang tu xde ke mana².. dok lepak kat umah jer layan tv.. layan MIL sembang².. borak².. Aku ade janji ngan adik angkat aku kat Manjoi, nak g beraya umah dia, tapi siang tu tak berkesempatan sebab dia beraya dirumah sedara dia... So, aku ajak huby pegi malam... Huby aku pon ekceli masih tak bape sehat since dia start sakit masa 1st posa dulu.. (cite tu kat sini..) So, aku pon xnak ajak sangat dia ke sana, ke sini... Nasib baik lah anak² aku ni yang reti bawak diri. Maybe dah besar kot.. kalo dulu masa kecik, asal balik Ipoh jer nak merengek-rengek.. Now, dorang dah pandai main sendiri... Dah tak kesah sangat...
Then malam tu kami beraya lah ke rumah adik angkat aku kat Kg Manjoi... anak dara aku memang over peramah! Boleh dia sampai² umh org tu tgk budak² main bunga api, dia nak join skali.. Memang laaa!! Pastu dah main, tak reti² plak nak masuk umah. Si Adik tu jgn tanya lah.. memang dia tu penakut.. duduk jer depan pintu dok jerit² panggil kakak dia suh masuk... Balik dari kg manjoi, memang tak ke mana-mana dah.. terus zass balik ke umah...

Raya ke 5, pagi² lagi family in-law sume barangkat balik ke Kelantan. Ade kenduri belah sedara kat sana. MIL aku ajak jugak kami, tapi ongkos tak bape nak mengizinkan... so, tak leh laaa nak ikut... Memang hari raya ke 5 tu hari yang sungguh bohsan! Duk umah menatap tv dan tido... Huby aku pon tak ke mana-mana.. padahal, kwn2 dia sikit punya ramai kat erea Ipoh tu... Boleh pulak dia melepak kat umah dok main game... hurmmm...

Hari Raya ke 6, kami bersiap-siap nak balik Penang. Lagi pon ade urusan yang perlu diselesaikan di Penang sebelum sembahyang Jumaat. Berdesup lah kami ni balik ke Penang. Padahal, kalo ikutkan janji kami nak singgah dulu umah mak kat kg, sebab banyak lagi brg yang tertinggal kat umah kg tu. Tapi tak jadi singgah, kami zasss terus balik Penang. Ipoh - Penang, sejam setengah jer main dgn huby aku punya tekan minyak... kalo ikutkan, sejam setengah tu, aku balik sensorang dari Nibong Tebal ke kampung aku di Trong tu tau!! Ini sejam setengah, Ipoh ke Penang Island tuuu... hurmm.. lantak! aku tatau kalo ke saman tembak!
Sampai Penang, selesaikan urusan.. pastu kami anak beranak menggagau carik makanan.. lapo wehh.. dari pagi tak makan ape.. masuk tgh ari, anak² aku dh kelaparan tahap naga laut... ape lagi, merentas ler huby mencari kedai makan org melayu.. Tp xde pon yang bukak.. Raya lagi la yanggg.. mane nak ade kedai melayu bukak... hurmm.. menonong lah ke kedai nasi kandaq mamak...
Abis makan, lepak² ler kejap kat tepi gurney tu sambil² makan aiskrim... sambil² isap okok...
Kat sini baru terdetik aku nak amik gambo..





OK dah! Moh balik!!


Balik dari Penang, kami pon balik le ke rumah sebenar kami kat Nibong Tebal. Lepak² kat umah.. tgk wanderpets kegemaran anak² aku.. aku guling² atas toto, regang² kan otot.. huby? tah kemana dia kluar mencarik teman.. Dia balik sini, memang lah tak lekat kat umah. Badan tak sehat pon rasa sehat jer... then, aku pon terzzzzzzzzzzzzzzzzzz...
Sampai lah huby balik baru aku tersedar dr mimpi yang panjang.. huby tanya aku, bila nak balik umh mak? aku ckp tatau.. Pastu dia kata, kalo nak balik.. baik balik skang, sementara awal... dia suh aku balik ngan anak² jer.. dia tak nak ikut.. Yer lah.. balik pon bukan ade sape dah.. sume dah balik.. aku balik pon sebab nak amik brg² yg tertinggal jer..
Aku pon ape lagi.. kerah anak² aku suh mandi n salin baju sebab nak balik umah Opah!! "balik umah opah lagiii??!!" kata darwish si telinga capang...
Rupenyer, kat umah kampung, adik aku yg lelaki tu tak balik lagi ke padang besar... Dok melepak jer lah dia kat umah... Malam tu dia dok wat plan itu ini nak ke sana, nak ke sini... konon nak p Teluk Batik lah... Nak p tgk wayang lah... last² ke Zoo jugak pegi nyer...
So, ari sabtu raya ke 7 tu, aku n anak beranak + adik aku 2 orang, kami pon pakat² ke Zoo.. Yang paling seronok, dah tentu lah 2 org mek kecik tuuu.. kemain havoc lagi dorang dapat masuk Zoo.. padahal tah bape kali jejak pon tak puas² lagi.. Kali ni masuk zoo naik train... aku tak larat ler nak jalan kaki.. rasa mcm jauh nau! Itu pon pusing naik train, mcm jauh jer aku rasa... Anak² aku tak henti² mulut dok tanya itu ini.. Dengan hasil didikan PHDC dan NickJr.. dorang banyak kenal binatang² dgn nama yang betul... Si Dina pon, tak sebut binatang.. dia sebut 'haiwan'... "ibu.. haiwan ape dkt zoo tu yg sama dgn cite enstain (little einsten) tu?" binatang yg dia maksudkan tu 'badak sumbu'...
Si darwish lak binatang fav dia, GAJAH! "ibuuuu... gajahhhhh ibuuuu... eyipennnn" (ibu tahu dik.. ibu kamu ni pon mcm gajah gak...) Sampai kat tpt gajah tu, takmo berganjak ke tpt lain dah si mamat tu...











Puas ati aku dapat bwk anak² aku jalan jalan dalam zoo... Sebab dorang ni memang suka dgn binatang.. Dina tu, sume binatang dia tahu buat bunyi... kalo dapat tgk PHDC, dora the explorer, go diego go, wanderpets tu.. haduh.. memang tak leh berganjak lah depan tv... Selalu aku melayan kan depa ni bila aku ade keje, so.. bila drg asyik depan tv.. aku boleh wat keje lain... Bila time aku lak nak tgk tv... "OK enuf!! times up! no cartoon!! time ibu plak nak tgk citer tv!!" dorang pon.. "alaaaaaa....." hehehehhehee....

Eh tak abis lagi..
Raya ke 8 belom lagi...
Raya ke 8, aku gegas balik ke Nibong tebal. Pagi² lagi aku dah bangun n siap barang masuk keta. Anak² yg tgh tido aku punggah masuk keta. Peluk cium mak abah sume, zasss... Masuk highway jln adalah lengang dan relex.. aku speed turbo tu 130-140 kdg² terlajak jugak 150... sejam dah sampai ke umah.. Huby masih tido.. aku ketuk pintu suh bukak... Pastu aku sambung tido sampai tgh ari... Bangun tido merangkak cari makanan.. lapoooooooo menggegel... aku masak nasi ngan goreng ikam pekasam.. perghh.. menyelerakan....
Petang tu, huby ajak g open house umah geng dia.. aku pon siap² kan anak... pegi melantak kat umah open house...
Malam lak, open house 2 buah rumah jiran kat taman, pegi melantak lagi... kenyang ngan open house jer kan...

Ok.. selesai sudah cerita raya aku...
Senin aku masuk keja, dh membizi menguling guling mcm tenggiling... sampai nak senyum pon aku tak dayooo...
Tapi hari ni, aku dah boleh tersengeh macam kerang yg tak penah sengeh... sengihnampakgigi
|
|
|

No comments:

Kepada yang berminat untuk membuat perawatan dengan JSD. Saya mohon jasa baik anda untuk menjawab soalan analisis ini bagi memudahkan saya untuk mengetahui permasalahan yang anda hadapi secara keseluruhan.

Info yang diberikan akan dirahsiakan.
1. Nama :
2. Umur :
3. Status :
4. Bil. Anak :
5. Tempoh perkahwinan :

Soalan:
1. Apakah yg buat anda berminat tentang JSD?

2. Semasa anda sedang membaca dan menjawab soalan2 ini apakah keadaan di miss v/panty anda?Anda sering mengalami keputihan atau kegatalan? Kering/lembap/basah

3. Semasa anda mencuci miss v anda berapakah jarak bibir miss v anda? Kelebaran 1 jari/2jari/3jari

4. Adakah period anda teratur? Berapa lama period anda dlm sebulan?adakah anda mengalami senggugut?

5. Semasa 'bersama' suami adakah anda berasa tidak selesa seperti sakit pada bahagian tertentu, kurang berminat, air berlebihan atau bau yg kurang menyenangkan?

6. Apabila terbatuk atau terbersin adakah anda terkencing?

7. Pernahkan anda membuat scan atau pap smear utk memastikan tahap kesihatan dalaman anda?

8. Adakah anda menghidapi masalah cyst/fibroid/cancer pangkal rahim?

9. Andakah anda menghidapi penyakit darah tinggi?

10. Adakah sekarang anda sedang atau pernah mengamalkan apa jua jenis jamu dan produk pelansingan?jika pernah nyatakan kali terakhir anda mengambil produk tersebut dan berapa lama anda mengamalkan produk tersebut.

Catatan: sekiranya anda ingin utarakan soalan atau memberi info tambahan tentang keadaan miss v anda boleh nyatakan disini