July 3, 2008

::Coretan Kisah suka duka::

Saje jer aku nak berkongsi cite ngan korang. Sbb aku perati kan lately ni ramai yg jenguk-jenguk, intai-intai, klik sana, klik sini.. kat blog aku ni.. hehehhe.. jgn marah.. Thnx kat korang yang sudi jengah walopon aku tak jemput mkn jempot-jempot! huhuuu...
2,3 minggu lps, aku balik umh mak abah aku kat kampung... WallaaahhhH!! Umah aku dh bertukar wajah! Lagi 100 meter nak sampai halaman umh tu, aku dh nampak perubahan yang sangat mengharukan aku. Umah aku dh mcm umh banglo ala-ala kampung! Wuhuhuuu!! aku tabik spring kat abah sbb bertungkus lumus wat sume tu...
Tapiiii.. dalam masa yg sama, aku sedih banget kat abah.. sian abah.. buat keje sorang2... mesti abah penat giler.. dah la ngan tugasan nikah org tu pon tak penah abis... heran aku.. blh dikatakan setiap minggu adeeee je org nak nikah! hishhh.. sian abah aku, takde masa nak relex2.. sepatut nyer time umo2 dia camgitu.. dia dh duduk rehat di anjung umh isap okok daun dgn ditemani mak... Tapi, dh nak masuk 70 umo abah, tp abah masih bekerja keras... isk isk isk.. Aku nak wat cano... takat keje gomen cam aku, bape sangat lah yg blh aku hulur kat mak. Aku meminta lagi ade laaa!! uuuwaaaaaaaaaa!!! Ampun mak! Ampun Abah!
Cite pasal umh aku yg dh bertuko rupa... umh aku tu mmg byk kenangan!! sangat banyak! Umh tu lah tpt aku lahir, Umah tu lah tpt aku membesar ngan adik badik yg lain! Umh tu lah tpt aku berteduh dari panas ujan since umo aku sehari sampailah ari ni! Dulu umh tu, papan je sume. Bilik air pon kat luar. Kena keluar umh kalo nak p bilik air. Bilik air tu pon, hanya dikelilingi oleh plastik kanvas biru tu! atap dia atap daun nipah! huhuhuh... Cite ngeri.. aku penah kena skodeng tau! uuwaaaa!! Ngerii! Ngeri! Umh aku dulu mana ade bilik pon. Seingat aku, bilik satu je kot. Tu pon kami share ramai2. Kalo Tak muat, ade yg tido depan tv, kat dapur. Masa aku kecik2, masa tu takde letrik lagi, aku sempat la merasa disinari bwh lampu ayam! Suram jer waktu tu. Tetiap ari, bangun pagi je, korek idung, idung mesti itam legam! wakakkakaak! Tp masa tu, aku kecik lagi. Tak reti ape.. terimalah seadanya!
Masa tu, abah jarang ade kat umh. Abah dulu askar. Aku dr dulu mmg respek kat abah. 2 minggu sekali abah balik jenguk kami naik motor honca cup 70 tu dari Grik ke Taiping!! Bape puluh kilometer korang bayangkan! HUHUuhuU!! Kalo skang ade yg wat camtu aku rs, bukan pinggang korang yg patah, moto tu yg patah. kuikuikui!
Bila kitaorg dh makin besar, abah benti jd askar. Tak sanggup kot nak duduk jauh2 lagi ngan we ols! Abah benti askar, abah jd nelayan. Kat kampung aku ade nelayan, korang jgn tatau, oke! Masa abah jd nelayan, merasa la kami-kami ni adik badik mkn seafood ari2! keh keh keh! Kalo cuti sabtu ahad, aku akan berebut ngan adik lelaki aku tu nak jual udang! waaahhhh!! Sbb ape, duit dr hasil jual udang tu, mmg 100% akan dpt kat kami. Udang tu udang yg dah abah pilih kat pelantar. Udang putih org panggil.. ala.. kecik2 je.. takat nak wat goreng+sayur atau cucur udang tu blh laa... Satu tin susu tu, we ols jual singgit sebungkus! kalo blh dpt 10 bungkus! seploh hengget aku sorang! huhhuhuhu!! Mmg syiok!
Dulu pon, mak penah amik upah buat kueh @ nasik lemak tuk tambah belanja kami sekeluarga. Aku pon penah tolong mak jual kueh dpn umh. Sebelom p sekolah pagi, sebelom bas sampai, aku dh siap2 dulu, aku tlg mak kejap, then aku p sekolah. Masuk sekolah menengah, aku sekolah ptg, blh la aku tgk mak sepanjang masa jual kueh. Walopon aku letih.. tp aku seronok sbb dpt tolong mak! Tp budak2 kan, mana lah blh nak lama2 ngan satu keje. Cepat bosan. hehheheh..
Kalo tak silap aku, umh aku pertama kali bertukar wajah sepenuhnya, waktu Kak Long aku nak kawen. Hah! mmg masa tu, abah n ada org2 lain tlg wat umh. Masa tu, mak pon kemain suka lagi nak terima menantu wat kali pertama. Waktu tu lah, pertama kali umh aku naik separa batu. Bilik pon dh tambah dr 1 jadi 2! hehehehe... bilik air? ermm.. u ols know wat, bilik air dh masuk ke dalam umh! Tp, bilik memenung, still lagi kat luar..(sampai skang pon) kekkekeke...

Mcm dh pjg ni.. esok aku sambung lagi.. OK!
Esok aku cite psl telipon...
--------------------------------------------------------
FINGER NOTE!>>Kenangan Mengusik Jiwa<<

No comments:

Kepada yang berminat untuk membuat perawatan dengan JSD. Saya mohon jasa baik anda untuk menjawab soalan analisis ini bagi memudahkan saya untuk mengetahui permasalahan yang anda hadapi secara keseluruhan.

Info yang diberikan akan dirahsiakan.
1. Nama :
2. Umur :
3. Status :
4. Bil. Anak :
5. Tempoh perkahwinan :

Soalan:
1. Apakah yg buat anda berminat tentang JSD?

2. Semasa anda sedang membaca dan menjawab soalan2 ini apakah keadaan di miss v/panty anda?Anda sering mengalami keputihan atau kegatalan? Kering/lembap/basah

3. Semasa anda mencuci miss v anda berapakah jarak bibir miss v anda? Kelebaran 1 jari/2jari/3jari

4. Adakah period anda teratur? Berapa lama period anda dlm sebulan?adakah anda mengalami senggugut?

5. Semasa 'bersama' suami adakah anda berasa tidak selesa seperti sakit pada bahagian tertentu, kurang berminat, air berlebihan atau bau yg kurang menyenangkan?

6. Apabila terbatuk atau terbersin adakah anda terkencing?

7. Pernahkan anda membuat scan atau pap smear utk memastikan tahap kesihatan dalaman anda?

8. Adakah anda menghidapi masalah cyst/fibroid/cancer pangkal rahim?

9. Andakah anda menghidapi penyakit darah tinggi?

10. Adakah sekarang anda sedang atau pernah mengamalkan apa jua jenis jamu dan produk pelansingan?jika pernah nyatakan kali terakhir anda mengambil produk tersebut dan berapa lama anda mengamalkan produk tersebut.

Catatan: sekiranya anda ingin utarakan soalan atau memberi info tambahan tentang keadaan miss v anda boleh nyatakan disini